Groenr

Groenbeleving in optima forma

Voorafgaand aan het ontwerpproces hadden de bewoners van deze prachtige jarendertigwoning de wens om een woonomgeving te creëren waar ze familie en vrienden kunnen ontvangen, uitgebreid voor hen kunnen koken en samen kunnen genieten. Dit is door het ontwerpteam een prachtige samensmelting geworden van een luxueuze lounge met een bijpassende groene omgeving.

De lounge bestaat uit verschillende ruimtes met een industriële uitstraling, vergelijkbaar met een oud perron, dankzij ambachtelijk gevormde stalen spanten en het eikenhouten plafond. Door het gebruik van doorlopende eikenbalken, terrazzo-tegelvloeren en glazen wanden ontstaat er een naadloze verbinding tussen de verschillende ruimtes van zowel de nieuwe als de bestaande bebouwing.

Met strategisch geplaatste Gleditsia-bomen rondom de uitbouw wordt binnen een intieme groene sfeer gecreëerd. De transparante boomkronen zorgen ervoor dat er voldoende natuurlijk licht behouden blijft in alle ruimtes. De Steeneiken en snoeivormen aan de randen van de tuin creëren een winergroene serene basis, waarin bloeiende heesters zijn opgenomen om het hele jaar door kleur en leven te brengen in de tuin.

Subtiele details met een groots effect

De materialen van de uitbouw zijn naadloos doorgetrokken in de tuin. Staal is gebruikt voor de plantframes met Hortensia’s onder de bomen, die niet alleen een esthetisch doel dienen, maar ook ondersteuning bieden aan de Hortensia’s en perfect passen bij de stalen deuren en spanten. De stalen plint rondom de betonvloer, met een gazonuitsparing, is op kleur gecoat en het element fungeert tevens als een trap vanwege de natuurlijk aflopende grondslag van de tuin.

In de tuin is naast staal ook eikenhout gebruikt in de vorm van een organische eiken lamellenwand, die het idee geeft van een rugleuning van een grote sofa. Voor deze lamellenwand bevindt zich een terras met halfverharding.

Langs de overgang tussen het terras en de eiken lamellenwand zijn grijsblauwe siergrassen geplaatst als contrast, wat mooi past bij de bladkleur van de Steeneik. Achter deze siergrassen bevinden zich dimbare LED wall-washers die ’s avonds voor een aangename sfeer zorgen. Door de verlichting feller te laten branden, lijkt de wand dichter naar de lounge toe te komen, waardoor de tuin een intiemere sfeer krijgt en de buitenruimte juist aanvoelt als een verlengstuk van de binnenruimte. De dimbare LED wall-washers tegen de wand en de spots onder de bomen bieden verschillende mogelijkheden om de ambiance naar wens aan te passen.

Onder leiding van Lenz Architecten heeft dit project zowel de Publieksprijs als de award voor Best Architectural Project 2023 ontvangen van online woonplatform HOOG.design.

Groene inpassing van de architectuur

Designteam

Architectuur: Lenz Architecten

Interieur: PINX Design

Tuindesign & construct: Groenr

Projectpartners

Constructie advies: Vervest

Staalconstructie: Preferro

Kozijnen: Breeuwer Aluminium Kozijnsystemen

Felswerk: Slegers Felstechniek